ibps current affairs and General Knowledge currents affairs IN HINDI IBPS PO daily latest Current Affairs 2016

ibps current affairs and General Knowledge currents affairs IN HINDI IBPS PO daily latest Current Affairs 2016 (करेंट अफेयर्स) in Hindi with mock tests and notes. Recommended for Exams like IAS, SSC, IBPS, Railways etc. ..... UKPSC Lower Subordinate Preliminary Examination-2016 · IBPS PO Mains Examination


1.The Healthy India Initiative magazine has been launched by which union minister? 

[A]Jagat Prakash Nadda 
B]Raj Nath Singh 
[C]Prakash Javadekar 
[D]Narendra Modi .





 2. The 2018 International Competition Network (ICN) annual conference will be hosted by which country?



 [A]Portugal [B]India [C]Japan [D]Singapore .



3. Which state government has launched “Lakshya Bhagirathi” campaign to complete the irrigation projects? 



[A]Madhya Pradesh [B]Chhattisgarh [C]Uttar Pradesh [D]Assam .

 4. Who is the newly elected director-general of the International Labour Organization (ILO)? 

[A]Adriana Cruz [B]Michel Hansenne [C]Juan Somavía [D]Guy Ryder .

5. Who will be honoured with the Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2016? 
[A]Mahasweta Devi [B]Sir VS Naipaul [C]Amitav Ghosh [D]MT Vasudevan Nair .

6. India’s first-ever Liquefied Natural Gas (LNG) driven bus has been launched in which state? 
[A]Kerala [B]Assam [C]Tamil Nadu [D]Karnataka .

 7. The 2016 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) will be hosted by which country? 
[A]India [B]Peru [C]China [D]Philippines .

8. “Smart India Hackathon 2017” has been launched by which union minister? 

[A]Ravi Shankar Prasad [B]Narendra Modi [C]Prakash Javadekar [D]Dr. Harsh Vardhan .

 9. The Pradhan Mantri YUVA Yojana has been launched by Union Government for what   purpose? 

[A] Entrepreneurship [B] Women Education [C] Sports [D] SC/ST Education .

 10. The 2016 BRICS Communication Ministers meeting has started in which city of India? 

[A]Chennai [B]New Delhi [C]Bengaluru [D]Kochi
*CURRENT affairs 2jan.2017*
1. भारत और किस देश ने डीटीएए में संशोधन के लिए तीसरे प्रोटोकॉल पर हस्ताक्षर किया?
a.    सिंगापुर
b.    पाकिस्तान
c.    नेपाल
d.    भूटान

Ans-A

2. आरबीआई ने एटीएम निकासी की दैनिक सीमा बढ़ाते हुए 1 जनवरी 2017 से अधिकतम दैनिक निकासी की सीमा 2500 रूपये से बढ़ाकर कितने रुपए तक कर दी है?
a.    4000 रुपए
b.    5000 रुपए
c.    4500 रुपए
d.    3500 रुपए

Ans-C

3. पाकिस्तान के सबसे उम्रदराज किस क्रिकेट खिलाड़ी का 31 दिसम्बर 2016 को निधन हो गया?
a.    इम्तियाज अहमद
b.    वकार हसन
c.    अजहर महमूद
d.    इनमें से कोई नहीं

Ans-A

4. कुश भगत ने पहली वेस्टर्न एशिया यूथ शतरंज चैंपियनशिप में कितने स्वर्ण पदक जीतकर इतिहास रचा?
a.    एक स्वर्ण पदक
b.    तीन स्वर्ण पदक
c.    दो स्वर्ण पदक
d.    चार स्वर्ण पदक

Ans-B

5. भारत के किस स्टार खिलाड़ी ने पेशेवर टेनिस से संन्यास लेने की घोषणा की?
a.    सोमदेव देववर्मन
b.    महेश भूपति
c.    सानिया मिर्ज़ा
d.    इनमें से कोई नहीं

Ans-A

6. सुप्रीम कोर्ट ने किसे भारतीय क्रिकेट कंट्रोल बोर्ड के अध्यक्ष पद से हटाये जाने का आदेश जारी किया?
a.    जगमोहन डालमिया
b.    सुनील गावसकर
c.    शशांक मनोहर
d.    अनुराग ठाकुर

Ans-D

7. निम्नलिखित में से किसे वित्त मंत्रालय के व्यय विभाग में महालेखा नियंत्रक नियुक्त किया गया?
a.    के के मिश्रा
b.    विवेक तोमर
c.    आरती कृष्णन
d.    अर्चना निगम

Ans-D

8. अरुणाचल प्रदेश के वर्तमान मुख्यमंत्री 43 में से कितने विधायकों के साथ बीजेपी में शामिल हो गये तथा राज्य में बीजेपी की सरकार का गठन किया?
a.    33
b.    35
c.    38
d.    40

Ans-A

9. प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी द्वारा नववर्ष की पूर्व संध्या पर राष्ट्र के नाम जारी संबोधन में गर्भवती महिलाओं के बैंक अकाउंट में कितनी राशि जमा कराये जाने की घोषणा की गयी?
a.    10,000 रुपये
b.    8,000 रुपये
c.    6,000 रुपये
d.    4,000 रुपये

Ans-C

10. राष्ट्रपति द्वारा नोटबंदी से सम्बंधित किस अध्यादेश को मंजूरी प्रदान की गयी?
a.    बैंक नोट अध्यादेश-2016 (देनदारियों की समाप्ति)
b.    नोटबंदी 2016 एक्ट (केंद्र सरकार उत्तरदायित्व)
c.    नवीन मुद्रा प्रचलन एक्ट 2016 (आदेशात्मक कार्यवाही)
d.    उपरोक्त में से कोई नहीं

Ans-A

11. राष्ट्रपति ने संघ लोक सेवा आयोग के निम्न में से किस सदस्य को अध्यक्ष का दायित्व सौंपा है?
a.    दीपक गुप्ता
b.    अलका सिरोही 
c.    प्रो डेविड आर. सिम्लिह 
d.    रमेश बहल

Ans-C

12. हाल ही में पाकिस्तान में 25वें मुख्य न्यायाधीश की नियुक्ति की गयी, निम्न में से मुख्य न्यायाधीश का क्या नाम है?
a.    शमशाद निसार 
b.    मियाँ साकिब निसार
c.    फारूख अहमद  
d.    इस्लाम अंसारी

Ans-B

13. निम्न में से किन दो देशों ने 1 जनवरी 2017 को 26वीं बार अपने परमाणु प्रतिष्ठानों की सूची साझा की? 
a.    भारत और रूस 
b.    पाकिस्तान और आस्ट्रेलिया 
c.    भारत और फ़्रांस 
d.    भारत और पाकिस्तान

Ans-D

14. डीआरडीओ (डिफेंस रिसर्च एंड डेवलपमेंट ऑर्गनाइजेशन) ने 2 जनवरी 2017 को बालासोर से अग्नि-4 मिसाइल का टेस्ट किया. इसकी प्रहार रेंज कितने किमी है?
a.    4 हजार
b.    7 हजार
c.    20 हजार
d.    5 हजार

Ans-A
15. निम्न में से किस संस्था ने सीरिया में राष्ट्रव्यापी संघर्ष विराम के प्रस्ताव को मंजूरी दे दी?
a.    पीस मिशन ऑफ़ वर्ल्ड 
b.    डब्ल्यूएचओ
c.    संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद 
d.    उपरोक्त सभी  

Ans-C
*CURRENT Affairs*

 

The Healthy India Initiative magazine has been launched by which union minister? [A]Jagat Prakash Nadda [B]Raj Nath Singh [C]Prakash Javadekar [D]Narendra Modi . 2. The 2018 International Competition Network (ICN) annual conference will be hosted by which country? [A]Portugal [B]India [C]Japan [D]Singapore . 3. Which state government has launched “Lakshya Bhagirathi” campaign to complete the irrigation projects? [A]Madhya Pradesh [B]Chhattisgarh [C]Uttar Pradesh [D]Assam . 4. Who is the newly elected director-general of the International Labour Organization (ILO)? [A]Adriana Cruz [B]Michel Hansenne [C]Juan Somavía [D]Guy Ryder . 5. Who will be honoured with the Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2016? [A]Mahasweta Devi [B]Sir VS Naipaul [C]Amitav Ghosh [D]MT Vasudevan Nair . 6. India’s first-ever Liquefied Natural Gas (LNG) driven bus has been launched in which state? [A]Kerala [B]Assam [C]Tamil Nadu [D]Karnataka . 7. The 2016 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) will be hosted by which country? [A]India [B]Peru [C]China [D]Philippines . 8. “Smart India Hackathon 2017” has been launched by which union minister? [A]Ravi Shankar Prasad [B]Narendra Modi [C]Prakash Javadekar [D]Dr. Harsh Vardhan . 9. The Pradhan Mantri YUVA Yojana has been launched by Union Government for what purpose? [A] Entrepreneurship [B] Women Education [C] Sports [D] SC/ST Education . 10. The 2016 BRICS Communication Ministers meeting has started in which city of India? [A]Chennai [B]New Delhi [C]Bengaluru [D]Kochi
http://www.gktoday.in/gk-current-affairs-november-9-10-2016/
 1.A.2A.3.B.4.D.5.C.6.A.7.B.8.9.A.10.C
Current Affairs 2016 Current Affairs - November 2016 Current Affairs - October 2016 [Download PDF for Rs. 100] Current Affairs - Sept. 2016 [Download PDF for Rs. 100] Current Affairs - August 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - July 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - June 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - May 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - April 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - March 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - February 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - January 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs 2015
http://www.gktoday.in/gk-current-affairs-november-9-10-2016/

The Healthy India Initiative magazine has been launched by which union minister? [A]Jagat Prakash Nadda [B]Raj Nath Singh [C]Prakash Javadekar [D]Narendra Modi . 2. The 2018 International Competition Network (ICN) annual conference will be hosted by which country? [A]Portugal [B]India [C]Japan [D]Singapore . 3. Which state government has launched “Lakshya Bhagirathi” campaign to complete the irrigation projects? [A]Madhya Pradesh [B]Chhattisgarh [C]Uttar Pradesh [D]Assam . 4. Who is the newly elected director-general of the International Labour Organization (ILO)? [A]Adriana Cruz [B]Michel Hansenne [C]Juan Somavía [D]Guy Ryder . 5. Who will be honoured with the Tata Literature Live! Lifetime Achievement Award for 2016? [A]Mahasweta Devi [B]Sir VS Naipaul [C]Amitav Ghosh [D]MT Vasudevan Nair . 6. India’s first-ever Liquefied Natural Gas (LNG) driven bus has been launched in which state? [A]Kerala [B]Assam [C]Tamil Nadu [D]Karnataka . 7. The 2016 Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) will be hosted by which country? [A]India [B]Peru [C]China [D]Philippines . 8. “Smart India Hackathon 2017” has been launched by which union minister? [A]Ravi Shankar Prasad [B]Narendra Modi [C]Prakash Javadekar [D]Dr. Harsh Vardhan . 9. The Pradhan Mantri YUVA Yojana has been launched by Union Government for what purpose? [A] Entrepreneurship [B] Women Education [C] Sports [D] SC/ST Education . 10. The 2016 BRICS Communication Ministers meeting has started in which city of India? [A]Chennai [B]New Delhi [C]Bengaluru [D]Kochi
http://www.gktoday.in/gk-current-affairs-november-9-10-2016/
Current Affairs 2016 Current Affairs - November 2016 Current Affairs - October 2016 [Download PDF for Rs. 100] Current Affairs - Sept. 2016 [Download PDF for Rs. 100] Current Affairs - August 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - July 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - June 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - May 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - April 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - March 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - February 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs - January 2016 [Download PDF for Rs. 75] Current Affairs 2015
http://www.gktoday.in/gk-current-affairs-november-9-10-2016/

3 comments

Post a Comment